PS4 Pro - Thermal paste vervangen

Door stin00 op zondag 11 november 2018 16:23 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 893

Vandaag op het programma: het vervangen van de normale thermal paste voor metal thermal paste. Het doel hiervan is om de PS4 pro stiller te maken. Vooral de eerste twee revisies, de CUH-7000 en CUH-7100, staan er om bekend aardig wat lawaai te maken bij 4K HDR output. Ik wil van Red Dead Redemption 2 genieten in stilte en niet met een straaljager geluid.

Waarschuwing: metalen koelpasta geleidt stroom, dus gebruik dit alleen als je weet wat je doet. Een uitschieter of morsen en je kan je PS4 frituren. Verder zal Sony moeilijk gaan doen met garantie en moet je wel weten wat je doet.

Het uit elkaar halen viel me opzich nog mee, al moet je het wel zien zitten natuurlijk. Het kost je ongeveer 2 uur in totaal als je secuur te werk gaat, en lang niet alles lukt direct.

Het resultaat is dat de PS4 Pro merkbaar stiller is geworden. Het duurt langer voordat de fan harder begint te draaien, en het maximale toerental van de fan is duidelijk minder geworden. Vooraf duurde het in RDR2 @ 4K HDR ongeveer 10 tot 15 minuten voordat de fan keihard begon te blazen, terwijl dit nu 25 tot 30 minuten is. Verder is het maximale geluid dus aardig afgenomen, standje straaljager is no more d:)b

Zou ik aanraden om het te doen? Ja en nee. Het open maken is goed te doen maar niet zonder ergernis. De winst in koeling is redelijk goed, maar hij blijft wel wat lawaai maken natuurlijk. Standje stofzuiger/straaljager is wel verleden tijd. De nieuwste PS4 Pro (model 7216) schijnt erg stil te zijn. Bij dat model nummer wordt de PS4 case aan de buitenkant wat warmer, dus ik gok dat ze een efficientere heatsink constructie hebben gebruikt waardoor er meer warmte passief kan verdwijnen. Mogelijk heeft Sony ook de fancurve wat meer op stilte getweaked - ik geloof eigenlijk niet dat ze hier een nieuwe fan in hebben gestopt, dat zou ik opmerkelijk vinden.

Handige links
iFixit guide
Duidelijke foto guide van iemand anders
Teardown filmpje

Kruiskrop schroevendraaier, Torx T8, tangetje en koelpasta naar keuze. Thermal Grizzly Kryonaut is normale koelpasta met 12,5 W/mk 'thermische overdracht', terwijl de Conductonaut metal paste op 73 W/mk zit. Laatsgenoemde kan dus veel efficiënter hitte overdragen tussen 2 oppervlakten.
https://i.imgur.com/up6wHvTl.jpg


Garantiestickers om je te ontmoedigen. Ik heb toch geen factuur en volgens de Amerikaanse FTC zijn warranty stickers bullshit en niet rechtsgeldig in de USA. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee totaal verschillende dingen, dus reken er maar op dat Sony moeilijk gaat doen als de stickers aangebroken zijn.
https://i.imgur.com/A1suki2l.jpg


Torx T8 met speciale kleine opening in het midden - Sony maakt het je echt niet makkelijk om de boel te openen.
https://i.imgur.com/nlJtvmVl.jpg


Kap eraf getrokken, kost een hoop kracht en je wil de boel niet slopen.
Gelukkig kan de PS4 pro wel tegen een stootje.
https://i.imgur.com/6QcoGATl.jpg


20 schroeven, een stuk of 8 fragiele connectoren en wat zweet verder: het EMI shield is eraf.
https://i.imgur.com/9ul6GsMl.jpg


Daarna kan de cross plate eraf. Er zitten mini thermal pads op die je kan vervangen, maar je kan ze ook laten zitten.
https://i.imgur.com/dfyfCnKl.jpg


Bij nadere inspectie zijn de thermal pads veel te klein, ze bedekken de geheugen chips niet eens volledig. Fucking Sony bespaart duidelijk op de verkeerde dingen. Ik heb helaas geen 1mm thermal pads meer liggen, dus zal ze voor nu laten zitten..
https://i.imgur.com/g8r8PsJl.jpg


Onderste kap eraf, voeding eruit geklikt, moederbord eruit en we komen eindelijk bij de APU aan. De PS4 Pro heeft dus een CPU met geïntegreerde GPU, er zit dus maar één fan in en je hoeft maar één keer thermal paste te vervangen, er is geen aparte videokaart chip:
https://i.imgur.com/dNNuPKgl.jpg


Als we verder inzoomen kunnen we beginnen met huilen. De robot in de Chinese PS4 fabriek kwakt er een liter goedkope troep op. De helft zit naast de chip en de spreiding is waardeloos, dit zie je ook vaak bij niet-gesoldeerde Intel CPUs.
https://i.imgur.com/aUybPXwl.png


Met alcohol alle thermal paste troep eraf halen en vervolgens de kleine weerstanden rondom de chip met blanke nagellak insmeren. Door het laagje nagellak kan er geen kortsluiting ontstaan, better be safe than sorry.
https://i.imgur.com/jqo2ss8l.jpg


Hier was ik nog bezig met uitsmeren, kost wat tijd met metal paste. Er moet een mooi egaal laagje ontstaan aangezien het niet zoals 'normale' thermal paste uitspreidt. Rondom de chip zie je allemaal kleine weerstanden zitten die zorgen voor de stroomregeling. Deze heb ik ingesmeerd met 2 laagjes blanke nagellak zodat ze volledig bescherm zijn bij eventueel morsen van de metale pasta. Hierna kan de PS4 weer in elkaar gezet worden.
https://i.imgur.com/C0NJNK2l.jpg


Maar eerst nog even de fan bekijken aan de andere kant.
https://i.imgur.com/kmoYQrxl.jpg


De PS4 Pro wordt volledig willekeurig met een Delta of een Nidec fan geleverd. Men zegt dat de Delta (links) luidruchtiger en kwalitatief slechter isdan de Nidec (rechts), al kan ik dit niet verifiëren. De Delta is te herkennen aan de 12 uitsparingen in het midden. De Nidec heeft slechts 8 uitsparingen in het middenstuk.
https://i.imgur.com/do95Sfzl.jpg


ik zie 8 uitsparingen in het middenstuk dus ik heb de Nidec fan. Er zit nauwelijks stof op dus deze PS4 Pro is nog niet heel oud en/of gewoon heel erg weinig gebruikt.
https://i.imgur.com/CZ702d4l.jpg


De boel weer in elkaar geschroefd en terug in de kast. Het is altijd even zweten zodra je op de aanknop drukt, maar hij werkt gelukkig nog perfect. De bovenkant van de PS4 Pro voelt met de nieuwe Thermal Grizzly Conductonaut een stuk warmer aan. Dit betekent, waarschijnlijk, dat de hitte beter wordt geleid via de heatpipes en heatsink. Hierdoor hoeft de fan minder werk te verrichten en kan de behuizing de hitte beter kwijt.
https://i.imgur.com/3zBaS9Vl.jpg


Uiteraard kan je de boel nog verder uit elkaar halen om bijvoorbeeld de fan of optische drive te vervangen bij een defect.

Tweakers & Taal

Door stin00 op maandag 28 december 2015 13:10 - Reacties (72)
Categorie: -, Views: 3.904

" via deze advertentie bied ik een 970gtx video kaart aan dat ten allen tijden in een stof vrije kast heeft gedraait en de videokaart word gelevert met originele doos en accesoires en de kaart functioneerd verder helemaal naar behoren en is aangeschaft bij webshop X en kostte erg duur dus geen onzinbiedingen nou ik hoor het wel"

Nee, nee, NEEEEEEEEEEE!

De Nederlandse grammatica is vrij pittig en dat valt, helaas ook op Tweakers, regelmatig goed op.
Wanneer gebruik ik een 'T' 'D' of 'DT' in een werkwoord? Kost iets duur of kost iets veel? Ten alle tijden of toch te allen tijde? Witte sneeuw of voldoet gewoon 'sneeuw'?

Op het forum, de nieuwsreacties, V&A en vrijwel alle delen van Tweakers wordt er gecommuniceerd. Uiteraard heeft iedereen wel eens een spelfoutje her en der, maar sommigen maken het wel erg bont (of toch bond? Nee, het is bont!).

Het wordt hoog tijd om een aantal veelgemaakte taalfouten te tackelen.
Helaas wordt het onmogelijk om de theorie begrijpelijk uit te leggen, dus ik zal alleen vijf veelgemaakte fouten aankaarten :)

(1) Word wordt wort, welk werkwoord?!!

Ik word gek
Jij wordt gek
Word jij gek?
Hij wordt gek

Het gebeurt
Het gebeurde
Het is gebeurd

Ik houd
Jij houdt
Houd jij van Tweakers?
Hij Houdt

(2) Hun, hen of zij?

Hun weten niet wat hen te wachten staat --> Zij weten niet wat hen te wachten staat.

Hun gebruik je in de meeste gevallen alleen als het draait om het bezitten van iets.

Dit is hun school = correct

Hun hebben het gedaan = F O U T. ZIJ hebben het gedaan.

"Hun moeten niet zo moeilijk doen" --> "Zij moeten niet zo moeilijk doen"

"Ik geef een bekeuring aan hen" --> dus niet 'aan hun', want er is geen sprake van iets bezitten!
"Ik geef een bekeuring aan zij" --> Overduidelijk fout, niet doen.


(3) "Ja maar ik ben veel beter als jou!"

Twee keiharde fouten. 'Beter als' en 'jou'.

De hele zin is eigenlijk "Ik ben veel beter dan jij (bent)".

Je bent namelijk net zo goed als iemand en beter dan iemand. Daarnaast is het woord 'jou' hier ook misplaatst. Wat je eigenlijk zegt is namelijk: ik ben beter dan jij goed bent. Of: ik ren harder dan jij rent. Je laat een persoonsvorm weg, maar daarmee moet je natuurlijk niet het onderwerp in een lijdend voorwerp veranderen.

Ik ben net zo goed als jij (bent).
Ik ben beter dan jij (bent).

Wanneer je een vergelijking maakt tussen twee woorden gebruik je 'als' als voegwoord:

Hij is even lang als ik
Ik ben even oud als zij
Zij is even ver als ik


Wanneer je een overtreffende trap beschrijft gebruik je 'dan' als voegwoord:

Hij is liever dan zij.
Zij is jonger dan ik.
Jij bent liever dan ik.


(4) "Het meisje, die daar loopt"

Een erg veelgemaakte fout. 'Meisje' is, wellicht gek genoeg, een onzijdig woord. Het is immers 'het meisje' en niet 'de meisje', dat klinkt wel erg buitenlands.

Correct is dus: "Het meisje, dat daar loopt".

(5) Veelgemaakte fouten met specifieke woorden.

Abonnee --> Geen abbonee of abbonnee of abbonnementen etc.
Accelereren
Accessoires --> Deze komt ook in de gekste varianten voor.
Accommodatie
Adellijk
Agressief
Aluminium
Aperitief
Appartement
Applaudisseren
Baby’s
Barbecue
Begrafenis
Begroeiing
Blocnote
Cadeau
Cafés
Caissière
Cappuccino
Chagrijnig --> Geen Sjagarijnig, chjacharijnig of andere varianten.
Comité
Conciërge
Consciëntieus
Crèche
Daarentegen
Diarree
Dichtstbijzijnd
Dieet
Distantiëren
Eczeem
Elektronisch
Euthanasie
Faillissement
Faliekant
Filet
Gedachtegang
Gerelaxt
Gewelddadig
Gezamenlijk
Grenzeloos
Guerrilla
Hbo’er
Hepatitis
Impresario
Interessant
Interview
Kangoeroe
Karekiet
Krokus
Lasagne
Liniaal
Loep
Millimeter
Monniken
Omelet
Onmiddellijk
Opticien
Parallel
Per se --> Deze komt ook in allerlei rare combinaties voor, van persé tot perse.
Portemonnee
Pyjama
Rechtstreeks
Relaxed
Represaille
Satelliet
Seksualiteit
Sieraad
Stiekem
Te allen tijde --> Niet 'Ten alle tijden' of 'Te allen tijden' etc.
Ten minste --> Los betekent het "op z'n minst, minstens, minimaal"
Tenminste --> Aan elkaar betekent het "althans, in ieder geval"
Ten slotte
Trukendoos
Vacature
Van tevoren
Verrassing --> Dus geen verassing, je bent niet iemand aan het verbranden tot as.


Nou dit was mijn zeer kleine bijdrage aan de Nederlandse taal hier op Tweakers.
Mochten mensen het interessant vinden dan kan ik ook enkele andere taalproblemen en -constructies uitleggen. Denk dan aan het pleonasme, de tautologie en de contaminatie.

Ik vrees echter dat mijn Tweakblog een hoog zeurgehalte heeft, maar wie weet vindt een aantal Tweakers het interessant.

Welke taalfout haalt bij jou het bloed onder je nagels vandaan? Deel ze vooral in de comments hieronder :+